Svar till SVT-sändningen 30 Maj “Eritrea inte ett fritt land”

SVT sände en 53-minuters dokumentär om Eritrea med titeln “Eritrea inte ett fritt land” söndagen den 30 maj 2021. Vi har länge byggt uppfattningen att SVT är en bastion av hat – åtminstone när det gäller staten och regimen av Eritrea.

SR/SVT har under många år drivit en hatkampanj mot Eritrea och har under denna tid diktat upp massor av myter – allt i avsiktligt syfte att demonisera Eritrea genom att kraftigt missinformera och desinformera allt som har med Eritrea att göra. SR har genom tiderna sänt många lögnaktiga och löjliga program om Eritrea gjorda av Afrika korrespondent Richard Myrenberg. Vi Eritreaner bosätta i Sverige och Svensk-Eritreaner har ofta tillbakavisat sådana program. Det senaste skådespelet är denna dokumentär gjort av BBC som ursprungligen sändes i USA den 4 maj 2021 och ompackades, omredigerades med extra ljudeffekter med gammal felinformationskampanj.

Den Eritreanska Ambassaden i Stockholm gjorde en review av dokumentären och kom 2:a Juni med uttalande om den. Genom åtta punkter bevisar uttalandet på ett enkelt och skickligt sätt hur SVT än en gång missinformerar och desinformerar svenska folket med grova lögner:

1. Den 550 sidiga COI rapporten avvisades bestämt av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. SVT-dokumentären förvränger dock rådets beslut genom att säga att FN inte vidtagit åtgärder “av okänd anledning.”

2. Den tidigare specialrapportören, Sheila Keetharuth, paraderas som om hon var ett trovärdigt vittne; faktum är att hon var en mycket aktiv anhängare och förespråkare av “regimförändringskampanjen” sponsrad av TPLF långt innan hon ansökte om FN-jobbet som specialrapportör och hon arbetade handen i handsken med TPLF-regimen för att författa sina årsrapporter. Den eritreanska diasporan har gott om bevis som tydligt dokumenterar hennes besatta partiskhet.

3. Dokumentären är också full av förvrängda ”fakta”. Till exempel, byn Wi’a, med nästan 4000 invånare, koordinerar 15°19’0” N och 39°30’5″ E på höjd 833 ft över havet och sitter längs en av floderna som förser hamnstaden Masssawa med sötvatten, är geografiskt felaktig hundratals kilometer söderut i Danakil-dalgången vars norra spets ligger vid cirka 14°12’0″ N och 40°13’60” E på höjd 410 ft under havsnivån placerar Wi’a genom påhitten 1250 ft under sin verkliga höjd. Frågan är: varför gjordes detta!? Danakil-dalgången anses vara den hetaste och en av de lägsta platserna på planeten. 

Med denna falska antagandet om Wi’as geografiska läge, hävdade ett av “vittnen” att en fånges “huvud exploderade” på grund av värmen. Oavsett om detta är anatomiskt möjligt eller inte överlåter vi det till de medicinska experterna, men även den engelska översättaren verkar inte ha trott på denna upprörande påstående och var tvungen att översätta det felaktigt till att för att mena: “hans hjärna brast”!

4. En 12-årig pojke hävdade att han lyckades gå tvärs igenom en frontlinje full av landminor. Hur skulle ett barn i hans ålder kunna veta hur man undviker att gå över landminorna? Dessutom, när han sa att han flydde från Eritrea eftersom han “var rädd att han skulle dödas eller skickas till Nakfa”, så översätts engelskan till att mena “skickas till fängelse.” Nakfa är en historisk stad som symboliserar Eritreas motstånd mot ockupation, inte ett fängelse.

5. Många av vittnens ansikten och röster var förklädda. Hursomhelst, hur många läkare har dock Eritrea för en läkare som arbetade på ett litet sjukhus i Asmara; och som lämnade Eritrea för Tigray för att hans identitet skulle förbli dold? Samma sak med vakten. Sådana uppfinningar stämmer inte.

6. SVT avstod från att nämna att pappan till innehavaren av huvudrösten i dokumentären sitter i fängelse för att vara medlem i en grupp som anklagats för förräderi under höjden av TPLF-invasionen av Eritrea 1998-2000.

7. Dokumentären talade också om ett “skottlossning” under en demonstration i Asmara. Medan en av de två “ögonvittnen” sa “de avfyrade skott”, så har producenterna avsiktligt lagt till två nyckelord i den engelska översättningen: “på oss”, och därmed förvrängt att skotten faktiskt avfyrades i luften.

8. Mot slutet hävdar dokumentären som använder satellitbilder av “brända” byggnader i ett flyktingläger att eritreanska trupper var ansvariga för att bränna dem. Inga bevis lämnades för vem som brände lägret, men rapporter växer fram att det faktiskt var TPLF som attackerade lägret och massakrerade flera eritreanska flyktingar i hämnd för att vägra att bära vapen och gå med i TPLF för att attackera Eritrea över gränsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *